Nieuws

VOKA Bedrijvig Limburg #3

Week van de Bij! Talea start uniek testproject voor bedrijventerreinen vol bijtjes

Een bijenkast op het werk

De bijenpopulatie staat onder druk, met nefaste gevolgen. Groenbedrijf Talea start een nieuwe service om de zoemende bijtjes te helpen: een bijenkast op het werk. In de levendige bedrijfstuinen die Talea inricht, komen op vraag van de klant een of meer kasten. De honing is heel eenvoudig te oogsten en de werknemers kunnen de bijenactiviteiten online opvolgen.

“Wij zorgen niet alleen voor een bedrijfstuin vol leven,
we leveren er ook de bewoners bij”

Talea is een jonge onderneming die tuinen vol leven en kwaliteitsvol groen creëert. Voor bedrijven, zorginstellingen, scholen, appartementsgebouwen en andere projecten waar fauna en flora een echte meerwaarde betekenen. Als spin-off van het sociale-economiebedrijf De Winning zijn de medewerkers daarbij belangrijk. Ze komen vaak uit een doorstromingstraject en vinden bij Talea een duurzame job.

In de zorg voor biodiversiteit, gaat Talea nu een stap verder. “Bijen spelen een cruciale rol in de biodiversiteit, maar de dappere bestuivers staan onder druk”, zegt bedrijfsleider An Berden. “De intensivering van de landbouw, het gebruik van pesticiden, de vergrijzing van de imkerij, ziekte in de bijenwereld … Het bracht ons op het idee om onze klanten een nieuwe service aan te bieden: een bijenkast op het werk. Wij zorgen niet alleen voor een bedrijfstuin vol leven, maar leveren er ook de bewoners bij. Onze imker begeleidt onze klanten daarbij zodat ze goed geïnformeerd hun zoemende tuingenoten welkom heten.”

Op dit moment lopen er twee proefprojecten: bij Centrum Duurzaam Groen in Genk en bij
BergHOFF in Beringen.

Flow Hive

De kleurrijke tuinen en zoemende bijtjes verhogen niet alleen het imago, ze zijn ook een uniek visitekaartje en zorgen elke dag voor een portie natuurlijke energie. En de honing? Dat is het perfecte relatiegeschenk. Die honing kunnen de werknemers zelf heel eenvoudig oogsten via het Flow Hive-systeem. “Ze hoeven zelfs de kast niet te openen, aan het kraantje draaien volstaat”, legt An Berden uit. “Een bijenkast kan 40 tot 50 kilo honing per jaar opleveren als die in een bloemenrijke omgeving staat. En de bedrijfstuinen die Talea aanlegt, hebben alles om het de bijtjes naar hun zin te maken.” 

Digitale monitoring

De werknemers van het bedrijf zien de bijtjes niet alleen in de tuin aan het werk. In de bijenkast brengen sensoren – gewicht, temperatuur, luchtvochtigheid – alle activiteiten in kaart. Zo kunnen ze online opvolgen wanneer de bijen ’s ochtends uitvliegen, hoeveel nectar ze verzamelen, wanneer het tijd is om de honing te oogsten.

“We dragen duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Onze tuin vol kleur straalt dat uit, en onze bijenkolonie voelt zich daar helemaal thuis. Onze werknemers gaan elke middag een kijkje nemen, want het bijenleven is echt fascinerend. Een warme oproep: als elk bedrijf langs de E313 zou kiezen voor meer biodiversiteit op zijn terrein, zou een rit langs de autoweg er veel aangenamer op worden.”

Hilde Rutten, bedrijfsleider BergHOFF Belgium, Beringen
Testproject BergHOFF: zie ook https://fb.watch/56xIcQ2Axr/

Wil je graag meer info over de aanleg van een ecologische en duurzame bedrijfstuin contacteer An via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0498 07 86 44.

VOKA Bedrijvig Limburg #3

Een biodiverse bedrijfstuin doet veel meer dan kosten drukken!

Voor elke m2 grijs een m2 beton. Daar gaat Talea voor. Hoe we dit willen realiseren en wat onze visie erachter is, lichten An en Filip toe in het magazine Bedrijvig Limburg #3 van VOKA 👉 Bedrijvig Limburg #3

Wil je graag meer info over de aanleg van een ecologische en duurzame bedrijfstuin contacteer An via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0498 07 86 44.

tuin- en landschapsarchitecten gezocht

OPROEP! TUIN- EN LANDSCHAPSARCHITECTEN GEZOCHT

 

Talea is een jonge onderneming die zorgt voor mensen én natuur. We ontwerpen, creëren en verzorgen tuinen vol leven en biodiversiteit. Groene belevingsplekken om te genieten, goed voor mens, milieu en maatschappij. We doen dat voor bedrijven, zorginstellingen, scholen, appartementsgebouwen en andere projecten waar fauna en flora een echte meerwaarde betekenen.

Wij zijn op zoek naar TUIN- EN LANDSCHAPSARCHITECTEN om op projectmatige basis samen duurzame projecten uit te werken van A tot Z: van voorstudie tot meetstaat, van ontwerp tot implementatie. Biodiversiteit, ecologie, duurzaamheid zijn een evidentie in dit hele proces.

Heb jij vooral heel veel goesting om hieraan mee te werken? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0498 07 86 44

Talea jaarverslag 2019

De natuur zorgt voor ons en wat doen wij?

Onze natuur zorgt voor ons. Want zonder natuur is er geen voedsel, geen water, geen lucht… Maar de natuur en de biodiversiteit staan onder grote druk. Fauna en flora gaan achteruit, soorten sterven uit en ecosystemen storten in. En wat doen wij?

Talea bewijst al meer dan vijf jaar dat we samen het verschil kunnen maken. Het kan anders, groener, met meer biodiversiteit. Lees er meer over in ons jaarverslag.


#topteam

Team Talea in volle actie bij NAC Houthalen Helchteren 

Bedankt aan al onze medewerkers voor hun inzet tijdens de afgelopen weken. 

#nacorona #topteam #dankbaar #trots

Heeft u nog vragen over opdrachten en/of de planning, kan u altijd terecht bij An Berden t. 0498 07 86 44

Draag zorg voor jezelf, je naasten en zij die het nodig hebben. Samen komen we eruit. #samentegencorona


Talea zet #duurzaamgroen in de kijker

Huize Sint-Anna - Lanaken

Bij welzijnscampus Huize Sint-Anna in Lanaken kiest men bewust voor een duurzame en groene omgeving voor al haar bewoners en personeel. Talea zet dit dan ook graag extra in de kijker met infoborden #wijkiezenvoorduurzaamgroen
#duurzaamgroen #leveninhetgroen #bloemetjesenbijtjes